Almás rácsos
Hozzávalók:

- 1 cs. leveles tészta
- 1 kis felvert tojci a kenéshez
- kb. 600 g
tisztított alma
- 1 ek mazsola
- 1 kk őrölt fahéj
- 2 ek kr. cukor
- reszelt citromhéj
- 1 tk búzadara
Az almát durvára reszeljük, összekeverjük a cukorral és a mazsolával, felforraljuk
és 5-6 percig lassú tűzön pároljuk (mint a zoknit :D). Szűrőre téve
lecsepegtetjük, aztán belekeverjük a fahéjat, a citromhéjat és a buzidarát. Néha
megkeverjük, mert úgy hamarabb hűl(ye :D).
Ha hűtött leveles tésztát vettünk, akkor csak szétbontjuk, ha pedig
fagyasztottat, akkor vékonyra (kb. 2 mm-re) kinyújtjuk, majd felvágjuk a tészta
2/3-át, amilyen nagyra csak szeretnénk. Beletesszük az almás tölteléket. A maradék
tészta 1/3-át dokkoló hengerrel berácsozzuk és picit kisebbekre vágjuk, mint amire
a töltelék került, majd ezt picit széthúzva (♫ "un cili s pun cili" ♫ :D) rátesszük. Ha nem annyira tapadna a teteje az aljához,
kenjünk a szélére egy pici tojást. Kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
megkenjük tojcival a tetejüket és előmelegített sütőben 190°-on kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ami még érdekelhet: