Fonott kalács

Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 25 g élesztő
- 100 g cukor
- 600 g liszt
- 1 csipet só
- 2 dl joghurt
- 1 tojci
- 50 g olvasztott margarin
- 1 citromhéj
- 1 elvert tojci (:D) a kenéshez
- 3 ek kakajó
- 4 ek víz
A langyos tejbe teszünk 1 kk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd
felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, a többi cukrot, olvasztott
margarint, a joghurtban elkevert tojcit, csipet sót, citromhéjat, a
felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Ha kész, kettéosztjuk, az egyik
feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakajót.
Egy tálban sütőpapírral elválasztva (vagy akár két külön tálban),
konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).
Ha a tészta megkelt, mindkettőt ugyanolyan méretre kinyújtjuk, aztán egymásra
tesszük a két tésztát és úgy nyújtjuk, majd kettévágjuk, nyújtjuk, kettévágjuk,...
Ezt annyiszor csináljuk, amilyen sűrű csíkokat szeretnénk bele. Ezután
hosszában 3 csíkra vágjuk szét, kicsit megsodorjuk és befonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, konyharuhával (vagy holmi tiszta csutakkal
:D) betakargatjuk és még ½ órát kelesztjük. Lekenjük az elvert tojcival és 180°-os
előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Tipp: Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát, mert kell neki az a legalább 30 perc, hogy rendesen megsüljön! :)
Ami még érdekelhet: