Fonott kalács

2021.01.08

Hozzávalók:


  • 1 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 600 g liszt
  • 1 csipet só
  • 2 dl joghurt
  • 1 tojci
  • 50 g olvasztott margarin
  • 1 citromhéj
  • 1 elvert tojci (:D) a kenéshez
Kakajós részhez:
  • 3 ek kakajó
  • 4 ek víz

A langyos tejbe teszünk 1 kk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, a többi cukrot, olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojcit, csipet sót, citromhéjat, a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Ha kész, kettéosztjuk, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakajót.
Egy tálban sütőpapírral elválasztva (vagy akár két külön tálban), konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).
Ha a tészta megkelt, mindkettőt ugyanolyan méretre kinyújtjuk, aztán egymásra tesszük a két tésztát és úgy nyújtjuk, majd kettévágjuk, nyújtjuk, kettévágjuk,... Ezt annyiszor csináljuk, amilyen sűrű csíkokat szeretnénk bele. Ezután hosszában 3 csíkra vágjuk szét, kicsit megsodorjuk és befonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, konyharuhával (vagy holmi tiszta csutakkal :D) betakargatjuk és még ½ órát kelesztjük. Lekenjük az elvert tojcival és 180°-os előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Tipp: Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát, mert kell neki az a legalább 30 perc, hogy rendesen megsüljön! :)





Ami még érdekelhet:

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el