Grízgombóc joghurtöntettel
2021.04.16
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 6 ek cukor
- 1 cs. van. cukor
- 12 ek búzadara
- 1 kk só
- 100 g vaj/margarin
- 2 tojcisárga
- zsemlemorzsa (szükség szerint)
- ½ üveg meggybefőtt
Az öntethez:
- 2 kispohár natúr joghurt
- 4 ek meggylé
A tejbe beletesszük a cukrot, a van. cukrot, a búzadarát és a sót, ezt csomómentesen
készre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a
tojcisárgáját is. Ha nem elég sűrű, adunk hozzá kb. 2-3 ek zsemlemorzsát. Vizes
kézzel csippentünk a masszából, közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat
formázunk belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére,
elkészült. Szűrőkanállal vegyük ki és helyezzük egy tálra, hogy ne ragadjanak
össze.
Az öntethez a joghurthoz keverjük a meggylevet és ezzel meglocsolva tálaljuk a
grízgombócokat (én meghagytam még pár szem meggyet is a tetejére). Mandulaforgáccsal és fahéjjal is fokozható. ;)
Ami még érdekelhet: