Mákos bejgli

2020.10.19
Hozzávalók:

Tésztához:

  • ½ l tej
  • 100 g zsír
  • 50 g élesztő
  • 800 g finomliszt
Töltelékhez:
  • 400 g darált mák
  • 200 g cukor
  • 2 dl tej
  • citromhéj + ½ citromlé
  • meggyszemek (vagy dzsem)
Kenéshez:
  • 1 tojcisárga
  • 0,5 dl tej


A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez kerül a só és ehhez az élesztős keverék, majd jól kidagasztjuk. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Ha kihűlt, belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citromhéjat.

Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk és 2 részre osztjuk. Aztán egyenként kinyújtjuk olyan vastagságra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk, de vegyük figyelembe, hogy még kelni fog (addig se ébresztgessük feleslegesen! :D). Megkenjük töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól kicsit távolabb és még további 20 percig kelesztjük.
Tetejét lekenjük a tojcisárga-tej keverékével. A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180°-ra állítva aranybarnára sütjük (sütőtől függően, de min. 35 perc). Érdemes nem magára hagyni és folyamatosan figyelni rá!

Tipp: Ha nagyon pirulna a teteje, rakjunk rá alufóliát! =)

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el