Mákos bejgli

Tésztához:
- ½ l tej
- 100 g zsír
- 50 g élesztő
- 800 g finomliszt
- só
- 400 g darált mák
- 200 g cukor
- 2 dl tej
- citromhéj + ½ citromlé
- meggyszemek (vagy dzsem)
- 1 tojcisárga
- 0,5 dl tej
A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a
cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez kerül a só és
ehhez az élesztős keverék, majd jól kidagasztjuk. Letakarjuk, langyos helyen
duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Ha kihűlt,
belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citromhéjat.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk és 2 részre osztjuk. Aztán egyenként kinyújtjuk
olyan vastagságra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk, de vegyük
figyelembe, hogy még kelni fog (addig se ébresztgessük feleslegesen! :D). Megkenjük töltelékkel, megszórjuk meggyel,
majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól kicsit távolabb
és még további 20 percig kelesztjük.
Tetejét lekenjük a tojcisárga-tej keverékével. A tepsit hideg sütőbe toljuk,
majd a hőfokot 180°-ra állítva aranybarnára sütjük (sütőtől függően, de min. 35 perc). Érdemes nem magára hagyni és folyamatosan figyelni rá!
Tipp: Ha nagyon pirulna a teteje, rakjunk rá alufóliát! =)