Mákos kalács
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 dl langyos tej
- 25 g élesztő
- 50 g porcukor
- 350 g simaliszt
- csipet só
- 150 g vaj/margarin
- 2 tojcisárga
- 1 tojcisárga a lekenéshez
Töltelék:
- 400 g darált mák
- 150 g cukor
- 1 cs. van. cukor
- 25 g vaj/margarin
- 2 dl tej
- ½ tk fahéj
- 1 reszelt citromhéj
- 3 tojcifehérje
- 50 g cukor
- 4-5 ek lekvár

A langyos tejbe morzsolt élesztőt 1 tk porcukorral 10 perc alatt felfuttatjuk.
Majd ezt hozzáadjuk a liszthez, a sóhoz, a többi porcukorhoz, a szobahőmérsékletű
vajhoz és a 2 tojcisárgához. Jól összegyúrjuk és hagyjuk 1 órát kelni.
A töltelékhez a 150 g
cukrot, a van. cukrot és a fahéjat lassú tűzön összemelegítjük a tejjel és a
vajjal, majd lassan hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat. Miután összeállt, kicsit
hűlni hagyjuk. Addig felverjük a fehérjéket az 50 g cukorral és óvatosan
összekeverjük a mákkal.
Miután megkelt a tésztánk, szétválasztjuk 2/3 és 1/3 arányban. Lisztes deszkán
mindkét tésztát ugyanolyan vékonyra nyújtjuk. A nagyobbal kibéleljük a kikent és lisztezett tepsit,
rákenjük a mákos tölteléket, teszünk rá pár kanál lekvárt és befedjük a kisebb
tésztával. Villával megszurkáljuk, lekenjük tojcisárgával és mehet a 180°-ra előmelegített sütőbe 20 percre.
Ami még érdekelhet: