Mákos kalács

2021.01.11

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 dl langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 350 g simaliszt
  • csipet só
  • 150 g vaj/margarin
  • 2 tojcisárga
  • 1 tojcisárga a lekenéshez

Töltelék:

  • 400 g darált mák
  • 150 g cukor
  • 1 cs. van. cukor
  • 25 g vaj/margarin
  • 2 dl tej
  • ½ tk fahéj
  • 1 reszelt citromhéj
  • 3 tojcifehérje
  • 50 g cukor
  • 4-5 ek lekvár

A langyos tejbe morzsolt élesztőt 1 tk porcukorral 10 perc alatt felfuttatjuk. Majd ezt hozzáadjuk a liszthez, a sóhoz, a többi porcukorhoz, a szobahőmérsékletű vajhoz és a 2 tojcisárgához. Jól összegyúrjuk és hagyjuk 1 órát kelni.
A töltelékhez a 150 g cukrot, a van. cukrot és a fahéjat lassú tűzön összemelegítjük a tejjel és a vajjal, majd lassan hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat. Miután összeállt, kicsit hűlni hagyjuk. Addig felverjük a fehérjéket az 50 g cukorral és óvatosan összekeverjük a mákkal.
Miután megkelt a tésztánk, szétválasztjuk 2/3 és 1/3 arányban. Lisztes deszkán mindkét tésztát ugyanolyan vékonyra nyújtjuk. A nagyobbal kibéleljük a kikent és lisztezett tepsit, rákenjük a mákos tölteléket, teszünk rá pár kanál lekvárt és befedjük a kisebb tésztával. Villával megszurkáljuk, lekenjük tojcisárgával és mehet a 180°-ra előmelegített sütőbe 20 percre.






Ami még érdekelhet:

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el