Mintatekercs
Hozzávalók:
Tésztához:
- 4 tojci
- 60 ml tej
- 50 ml olaj
- 70 g liszt
- 10 g kakaópor
- 20 ml meleg víz
- 70 g cukor
- 1 tk citromlé
Krémhez:
- 125 g lágy vaj
- 60 g cukor
- 40 ml víz
- 1 citromkarika

A tojcikat szétválasztjuk. A sárgákhoz hozzákeverjük a tejet, az olajat és
a lisztet. A kakaóport egy külön tálban elkeverjük a meleg vízzel.
A fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a citromlével. Ennek a felét a
sárga masszához, a másik felét a kakaós elegyhez keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük előbb a sárga masszát, elegyengetjük, majd ráöntjük
a barna habot és óvatosan szétkenjük. A kenőlapát végét belemártjuk a kiöntött
masszánkba és anélkül, hogy kivennénk azt, először hosszában és széltében is keskeny
hullámokat húzogatunk bele. Előmelegített sütőben 160°-on kb. 15 perc alatt megsütjük.
Miután a lapot - még melegen - kivettük a tepsiből, rakjunk a tetejére is egy
sütőpapírt, aztán a papírt először az aljáról, majd egy tiszta sütőpapírra téve
a tetejéről is óvatosan húzzuk le. A széleket vágjuk le, (legyen felül a kakaós
rész) a feltekerendő rész elejét 1 cm-ként vágjuk kissé be (5 bevágás elég is),
ezután próbáljuk kicsit feltekerni.
A krémhez a vizet a cukorral és a citromkarikával feltesszük forrni, miután
kicsit lehűlt, hozzáöntjük a habosra vert vajhoz. Ezt rákenjük a már
előkészített lapunkra (a kakaós felére) és az alatta lévő sütőpapír segítségével
feltekerjük, a papír 2 oldalát begyűrjük, a papír végét leragasztjuk - lényeg,
hogy rögzítve legyen és betesszük a hűtőbe. Kb. 3 óra múlva már szeletelhetjük
is. =)
Ami még érdekelhet: