Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
Tészta: (16 kiflihez)
- 400 g finomliszt
- 40 g porcukor
- kis csipet só
- 160 g vaj/margarin
- 1 tojcisárga
- 12,5 g élesztő
- 1,25 dl tej
Töltelék: (16 kiflihez)
- 1 dl tej
- 120 g kr. cukor
- 1 cs. van. cukor
- fahéj
- 200 g mák/dió
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek darált háztartási keksz (elhagyható)
Kenéshez:
- 1 tojcisárga
- 1 tojcifehérje


Kezdjük a töltelékkel: a tejbe beletesszük a cukrokat, fahéjat és ezt
sziruppá melegítjük. Beleszórjuk a mákot vagy a diót a citromhéjjal és még a
tűzön ezt alaposan összeforgatjuk. Ha diósat készítünk, rakhatunk bele kis
darált kekszet, ezzel tökéletesítve a massza állagát.
Amíg hűl, megcsináljuk a tésztát: a lisztbe beletesszük a porcukrot, sót, vajat
(szobahőmérsékletűt, hogy könnyebb legyen eldolgozni), ezt (ha gép nélkül csináljuk)
kissé összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojcisárgát, és a langyos tejben CSAK
ELKEVERT élesztőt. Jól összegyúrjuk és kicsit hűtőbe tesszük (mert nem az a
cél, hogy megkeljen). Miután lehűlt a tészta, rudat formázunk belőle és 16
részre vágjuk. A részeket golyóbisokká formázzuk, majd egyesével oválisra (kb. 2 mm vékonyra) nyújtjuk,
beleszünk kb. 1 ek tölteléket, feltekerjük, a két végét összenyomkodjuk és behajlítjuk,
így lesz szép kifli alakú. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük először
az elkevert tojcisárgával, hidegre rakjuk, majd 20 perc elteltével lekenjük az
elkavart tojcifehérjével (így lesz márványos). 3 helyen (középen és két szélen)
a kifliket tűvel átszúrjuk, hogy tudjon távozni a levegő és 180°-ra előmelegített sütőbe téve kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Ami még érdekelhet: