Rákóczi túrós

2021.01.04

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 g simaliszt
  • 70 g porcukor
  • ½ cs sütőpor
  • 150 g vaj/margarin
  • 1 tojcisárga
  • 1 ek tejföl
  • ½ reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 750 g túró
  • 100 g kr. cukor
  • ½ cs. van. cukor
  • 80 g búzadara
  • 1 késhegynyi só
  • ½ reszelt citromhéj
  • 2 tojcisárga
  • 2 ek tejföl
  • 40-45 g mazsola
  • 3 cl rum (elhagyható)

Tetejére:

  • 3 tojcifehérje
  • 150 g kr. cukor
  • 3+3 ek baracklekvár (mixerezve)

A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és a szobahőmérsékletű vajjal (használhatunk gépet is, de lehet kézzel is). Hozzátesszük a tojcisárgát, a tejfölt és a citromhéjat. Ha jól eldolgoztuk, zacskóba vagy fóliába rakjuk és betesszük a hűtőbe (hogy könnyebben lehessen formázni).
Addig megcsináljuk a tölteléket: A szitán átpasszírozzuk (áttörjük) a túrót (fontosnak tartom, hogy ne legyen rögös!) és elkeverjük a cukrokkal, a búzadarával, a sóval, a citromhéjjal, a tojcisárgákkal, a legvégén adjuk hozzá a vízben és/vagy rumban áztatott mazsolát.

A tésztát a tepsi méretére kinyújtjuk, majd óvatosan belehelyezzük, megszurkáljuk villával és 180°-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük (ha már látjuk, hogy a széle barna, akkor jó).

Kivesszük a tésztát, megkenjük (kb. 3 ek) lekvárral, rákenjük a túrós tölteléket is és mehet a sütőbe még kb. 20 percre (180°-on).
Amíg sül, elkészítjük habzsákba/zacskóba a (3 ek) lekvárt, kemény habbá verjük a tojcifehérjéket a cukorral és ezt is habzsákba töltjük.

Mikor újra kivesszük a sütit (nem kell a krémre rápirítani, elég, ha már nem ragacsos), a fehérjével berácsozzuk és a rácsok közé lekvárt nyomunk, majd még 150°-on kb. 20 percig sütjük (hogy a hab rászáradjon).





Ami még érdekelhet:

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el