Rákóczi túrós
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g simaliszt
- 70 g porcukor
- ½ cs sütőpor
- 150 g vaj/margarin
- 1 tojcisárga
- 1 ek tejföl
- ½ reszelt citromhéj
Töltelék:
- 750 g túró
- 100 g kr. cukor
- ½ cs. van. cukor
- 80 g búzadara
- 1 késhegynyi só
- ½ reszelt citromhéj
- 2 tojcisárga
- 2 ek tejföl
- 40-45 g mazsola
- 3 cl rum (elhagyható)
Tetejére:
- 3 tojcifehérje
- 150 g kr. cukor
- 3+3 ek baracklekvár (mixerezve)

A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és a szobahőmérsékletű vajjal
(használhatunk gépet is, de lehet kézzel is). Hozzátesszük a tojcisárgát, a
tejfölt és a citromhéjat. Ha jól eldolgoztuk, zacskóba vagy fóliába rakjuk és
betesszük a hűtőbe (hogy könnyebben lehessen formázni).
Addig megcsináljuk a tölteléket: A szitán átpasszírozzuk (áttörjük) a túrót
(fontosnak tartom, hogy ne legyen rögös!) és elkeverjük a cukrokkal, a búzadarával,
a sóval, a citromhéjjal, a tojcisárgákkal, a legvégén adjuk hozzá a vízben és/vagy
rumban áztatott mazsolát.
A tésztát a tepsi méretére kinyújtjuk, majd óvatosan belehelyezzük, megszurkáljuk
villával és 180°-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük (ha
már látjuk, hogy a széle barna, akkor jó).
Kivesszük a tésztát, megkenjük (kb. 3 ek) lekvárral, rákenjük a túrós
tölteléket is és mehet a sütőbe még kb. 20 percre (180°-on).
Amíg sül, elkészítjük habzsákba/zacskóba a (3 ek) lekvárt, kemény habbá verjük
a tojcifehérjéket a cukorral és ezt is habzsákba töltjük.
Mikor újra kivesszük a sütit (nem kell a krémre rápirítani, elég, ha már
nem ragacsos), a fehérjével berácsozzuk és a rácsok közé lekvárt nyomunk, majd még 150°-on kb. 20 percig sütjük (hogy a hab rászáradjon).
Ami még érdekelhet: