Sajtos pogi
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1,5 tk cukor
- 40 g élesztő
- 500 g liszt
- 250 g vaj/margarin
- 3 tk só
- 1 db tojcisárga
- 100 g reszelt sajt
- 1 dl tej/tejföl
- 150 g krumpli (opcionális)
Tetejére:
- 1 tojcifehérje
- kb. 100 g reszelt sajt

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc
alatt felfuttatjuk.
A vajat átgyúrjuk a liszttel és hozzáadjuk a sót, a tojcisárgát, a reszelt
sajtot, a tejet/tejfölt és a sós vízben főtt törtkrumplit. Ezt jól
összegyúrjuk. (Én kettéválasztottam a már összeállított tésztát és csak a
feléhez adtam - értelemszerűen 75
g krumplit, hogy legyen ilyen is, olyan is. Mondjuk a
végén úgy se tudtam, hogy melyik a melyik, mert összekeveredett és ugyanúgy
nézett ki. :D). Miután kb. 45-60 perc alatt megkelt a duplájára, lisztezett
deszkára kiborítjuk (itt mindjárt mi is kiborulunk, mert a tál alján ott
maradnak a darabkák, ezt ha akarjuk, hozzádolgozhatjuk, ha nem, akkor nem! :D) és
kezdődhet a hajtogatás (tészta, tészta, tészta, tészta, tészta,... :D). Gondolatban
háromfele osztva a tésztát a jobb szélét középre hajtjuk és a bal szélét is,
majd a felső részét középre és az alsót is. Ezt hagyjuk 15 percig kelni, majd
újra ugyanígy hajtogatjuk.
Kinyújtjuk 2 ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk, megkenjük tojcifehérjével,
rátesszük a reszelt sajtot és előmelegített sütőben 180°-on kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Tipp: Ha kihagyjuk a hajtogatást, akkor is nagyon finom lesz! ;)
Ami még érdekelhet:


