Sajtos pogi

2020.12.02

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1,5 tk cukor
  • 40 g élesztő
  • 500 g liszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 3 tk só
  • 1 db tojcisárga
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 dl tej/tejföl
  • 150 g krumpli (opcionális)

Tetejére:

  • 1 tojcifehérje
  • kb. 100 g reszelt sajt

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A vajat átgyúrjuk a liszttel és hozzáadjuk a sót, a tojcisárgát, a reszelt sajtot, a tejet/tejfölt és a sós vízben főtt törtkrumplit. Ezt jól összegyúrjuk. (Én kettéválasztottam a már összeállított tésztát és csak a feléhez adtam - értelemszerűen 75 g krumplit, hogy legyen ilyen is, olyan is. Mondjuk a végén úgy se tudtam, hogy melyik a melyik, mert összekeveredett és ugyanúgy nézett ki. :D). Miután kb. 45-60 perc alatt megkelt a duplájára, lisztezett deszkára kiborítjuk (itt mindjárt mi is kiborulunk, mert a tál alján ott maradnak a darabkák, ezt ha akarjuk, hozzádolgozhatjuk, ha nem, akkor nem! :D) és kezdődhet a hajtogatás (tészta, tészta, tészta, tészta, tészta,... :D). Gondolatban háromfele osztva a tésztát a jobb szélét középre hajtjuk és a bal szélét is, majd a felső részét középre és az alsót is. Ezt hagyjuk 15 percig kelni, majd újra ugyanígy hajtogatjuk.
Kinyújtjuk 2 ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk, megkenjük tojcifehérjével, rátesszük a reszelt sajtot és előmelegített sütőben 180°-on kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp: Ha kihagyjuk a hajtogatást, akkor is nagyon finom lesz! ;)






Ami még érdekelhet:

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el