Töltött káposzta

- 1 közepes fej káposzta
- 2 közepes hagyma
¾ dl olaj/zsír
- 750 g darált disznóhús (comb/laposka :D)
- 250 g kerek szemű rizs
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kb 1 tk só
- kb 1 tk bors
- kb ½ tk paprika
- 1-2 ek pirosarany (paprikakrém)
- 1 l paradicsomlé
- 1 db kisebb kolbász (elhagyható)

A káposztát jól megmossuk, kettévágjuk, kiszedjük a közepét (a torzsát - erre már nincs szükség) és enyhén sós
vízben előfőzzük, majd egyesével lehámozzuk a leveleket. (Így könnyebben tudjuk
majd belerakni a tölteléket.) A nagyobb és szebb leveleket meghagyjuk, az aprót
és ami marad, azokat felvágjuk.
Az olajban/zsírban üvegesítjük az apróra vágott hagymákat. Ennek kb. a ¾ - ét hozzátesszük
a darált húshoz, majd a nyers rizst, az átnyomott fokhagymát, a sót, a borsot, a
paprikát és a pirosaranyat is hozzácsapjuk. Ezeket jól összekeverjük és
megtöltjük vele (akár egy kanál segítségével) a káposztaleveleket.
A maradék üveges hagyma a vágott káposzta kb. felével, szeletelt kolbásszal és kb.
1 dl paradicsomlével
elkeverve a lábas aljára kerül. Erre sorban rápakoljuk a töltött káposztákat. A
tetejére ismét vágott káposzta (pundra) jön. Ezt felöntjük a maradék paradicsomlével,
amit kb. még ½ l vízzel vegyítünk (a lényeg, hogy teljesen ellepje a káposztákat
és hogy a végén is szaftos legyen), majd türelmesen főzzük kb. 1-1,5 óráig.
Ami még érdekelhet: