Vajas kalács

2021.05.11

Hozzávalók:

  • 320 g liszt
  • 1 tojci
  • 5 g száraz élesztő
  • 3 g só
  • 50 g cukor
  • 150 g tej (hideg)
  • 30 g vaj
  • 120 g vaj (sütőpapírba)
  • 1 tojci a kenéshez


A liszthez hozzárakjuk a sót, cukrot, élesztőt, tojcit, tejet és alaposan összegyúrjuk. Majd a vajat is hozzátesszük, kidolgozzuk és letakarva mehet 20 percre a hűtőbe.
Egy sütőpapírba kb. 20 x 30 cm négyzetbe helyezzük el a vajszeleteket, behajtjuk a papír széleit és kinyújtjuk (így egyenletes lesz a papírban a vaj).
A tésztát ugyanolyan magasra és dupla olyan szélesre nyújtjuk, mint a vaj; a közepébe rakjuk (óvatosan kicsomagolva a papírból) a vajat és a két szélét behajtjuk. Kinyújtjuk, ismét behajtogatjuk és berakjuk a hűtőbe 20 percre. Ezt megismételve még egyszer, a tésztát keskenyre nyújtjuk és (keskenységében) kettévágjuk. (Ha 2 kisebb ovális/téglalapforma áll rendelkezésre, akkor vágjuk négyfelé.) A 2 rész végeit összeakasztjuk és behullámosítjuk. Kikent és kilisztezett tepsibe téve kb. 2,5 órát hagyjuk kelni meleg helyen, lekenjük tojással, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.






Ami még érdekelhet:

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el