Vajas kalács

Hozzávalók:
- 320 g liszt
- 1 tojci
- 5 g száraz élesztő
- 3 g só
- 50 g cukor
- 150 g tej (hideg)
- 30 g vaj
- 120 g vaj (sütőpapírba)
- 1 tojci a kenéshez
A liszthez hozzárakjuk a sót, cukrot, élesztőt, tojcit, tejet és alaposan
összegyúrjuk. Majd a vajat is hozzátesszük, kidolgozzuk és letakarva mehet 20
percre a hűtőbe.
Egy sütőpapírba kb. 20 x 30 cm
négyzetbe helyezzük el a vajszeleteket, behajtjuk a papír széleit és kinyújtjuk
(így egyenletes lesz a papírban a vaj).
A tésztát ugyanolyan magasra és dupla olyan szélesre nyújtjuk, mint a vaj; a közepébe rakjuk (óvatosan kicsomagolva a papírból) a
vajat és a két szélét behajtjuk. Kinyújtjuk, ismét behajtogatjuk és berakjuk a
hűtőbe 20 percre. Ezt megismételve még egyszer, a tésztát keskenyre nyújtjuk és
(keskenységében) kettévágjuk. (Ha 2 kisebb ovális/téglalapforma áll
rendelkezésre, akkor vágjuk négyfelé.) A 2 rész végeit összeakasztjuk és
behullámosítjuk. Kikent és kilisztezett tepsibe téve kb. 2,5 órát hagyjuk kelni
meleg helyen, lekenjük tojással, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Ami még érdekelhet: