Vekni
Hozzávalók:

- 85 g tej
- 4 g élesztő
- 25 g cukor
- 5 g só
- 80 g víz
- 85 g habtejszín
- 25 g méz
- 300 g simaliszt (ebből lehet 50 g félgrízes)
- 25 g vaj

A langyos tejben (pici cukorral, 10 perc alatt) felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a habtejszínt, olvasztott mézet, vizet, cukrot, sót, vizet,
lisztet és a felfuttatott élesztőt, jól összekeverjük (lehet géppel is) és letakarva
félretesszük 15 percre. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat (nyúlni fog, mint
a takony, de nem baj - ez laza tészta lesz), meleg helyen betakarva kelesztjük
kb. 70 percet.
Lisztezett deszkára kikotorjuk a tésztát, kettéválasztjuk, begömbölyítjük,
visszatakarjuk és várunk 15 percet. Majd kinyújtjuk, behajtjuk 3-4 részben,
feltekerjük, berakjuk a kiolajozott/kivajazott formás tepsibe/tálba (aminek van
teteje is), letakarjuk és kelesztjük 45 percet.
Én összetettem 2 őzgerinc formát, azért ilyen lett alakú. Akinek van gerince, ajánlom! :D
Előmelegített sütőben (a fedő végig legyen rajta) 120°-on 25 percig, majd 170°-on 15 percig sütjük. ;)
Ami még érdekelhet: