Vekni

2021.05.04

Hozzávalók:

  • 85 g tej
  • 4 g élesztő
  • 25 g cukor
  • 5 g só
  • 80 g víz
  • 85 g habtejszín
  • 25 g méz
  • 300 g simaliszt (ebből lehet 50 g félgrízes)
  • 25 g vaj

A langyos tejben (pici cukorral, 10 perc alatt) felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a habtejszínt, olvasztott mézet, vizet, cukrot, sót, vizet, lisztet és a felfuttatott élesztőt, jól összekeverjük (lehet géppel is) és letakarva félretesszük 15 percre. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat (nyúlni fog, mint a takony, de nem baj - ez laza tészta lesz), meleg helyen betakarva kelesztjük kb. 70 percet.
Lisztezett deszkára kikotorjuk a tésztát, kettéválasztjuk, begömbölyítjük, visszatakarjuk és várunk 15 percet. Majd kinyújtjuk, behajtjuk 3-4 részben, feltekerjük, berakjuk a kiolajozott/kivajazott formás tepsibe/tálba (aminek van teteje is), letakarjuk és kelesztjük 45 percet.
Én összetettem 2 őzgerinc formát, azért ilyen lett alakú. Akinek van gerince, ajánlom! :D
Előmelegített sütőben (a fedő végig legyen rajta) 120°-on 25 percig, majd 170°-on 15 percig sütjük. ;)






Ami még érdekelhet:

© 2020 Éva receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el