Zsemle
Hozzávalók:
• 150 ml langyos tej
• 8 g élesztő
• 30 g cukor
• 500 - 550 g
liszt
• 5 g só
• 50 ml olaj
• 1 dl víz
• 1 tojci
• 1 tojcifehérje
◘ 60 g lágy vaj
◘ 10 ml = 1 ek olaj
○ 1 tojcisárga
○ 1 tk tej


A langyos tejbe teszünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (lehet száraz is) és 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez hozzárakjuk a maradék cukrot, sót, olajat, vizet, az előzőleg kicsit szétvert egész tojcit a tojcifehérjével és a felfuttatott élesztőt. Jó simává gyúrjuk. Meleg helyen konyharuhával betakarva, picit alatta és felette meglisztezve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A lágy vajat szétkeverjük az olajjal. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. ½ cm vékonyra, megkenjük az olajos vajjal és úgy hosszában, mint keresztben is háromfele behajtogatjuk (ez által nem folyik ki a vaj), most kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, hosszában 8 részre vágjuk, a csíkokat egyenként megcsavarjuk és kerekre formázva (ahogy adja magát) összekapcsoljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, pihentethetjük még 15-20 percet, lekenjük a tojcisárga - pici tej elegyével és előmelegített sütőben 190°-on kb. 20 percig sütjük. Ha megsült, újra lekenhetjük vajjal. Nagyon fincsi! ♥ :)
Ami még érdekelhet: